BAA 2014 PROJECTS, Bucharest Architecture Annual Competition, Romania
PROJECTS IN COMPETITION
architecture office: CRISAN ARCHITECTURE & ENGINEERING SRL
projects, concept design: arch.Alexandru Crisan, arch.Ana Maria Crisan
Proiectul CCM – Laboratoare Cercetare Murighiol (DANUBIUS-RI) constituie rezultatul aplicat al studiului pentru Centrul International de Studii Avansate pentru sisteme Fluvii-Mari (International Centre for Advanced Studies for River-Delta Sea Systems), fiind fundamentat pe Studiul de Imagine Arhitecturala pentru Centrul International de Cercetari Stiintifice Delta Dunarii. CCM – Laboratoare Cercetare Murighiol (DANUBIUS-RI) se configurează ca o bază de cercetare de dimensiuni reduse, o construcție unică dezvoltată pe demisol și parter, desfășurată pe o amprentă de 648 mp. Suprafața construită totală este de 914 mp. Construcția reunește trei zone distincte ce pot funcționa individual raportate necesităților centrului: zona destinată laboratoarelor, zona alocată sălii de conferință și o zonă de cazare pentru cercetători. Construcția vizează să fie un manifest pentru reinterpretarea valorilor arhitecturii locale tradiționale punând accent pe inserarea minimală în sit, mizând pe o dezvoltare liniară orientată către lac și simultan pe expresivitatea materialelor locale de construcție. Construcția mizează pe folosirea surselor de energie alternativă: energia solară și energia geotermală. Componenta de cercetare a fost extinsă asupra construcției, (asimilată unui mecanism experimental) un experiment în sensul utilizării panourilor fotovoltaice și a sistemului geoexchange prin pompele de caldură, urmărind astfel autosusținerea energetică a construcției.
detalii proiect: [CCM] DANUBIUS RI. research center | crisan architecture / [CCM] DANUBIUS RI. research center. interior design | crisan architecture
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2014): CCM-Casa Mecanica. Centru Internațional de Cercetări Șiințifice Delta Dunării – Laboratoare Cercetare Murighiol (Danubius – Ri) (anuala.ro)
Interventia de arhitectura vizeaza reconversia unui imobil de locuinte datand din perioada interbelica intr-o clinica de stomatologie de mici dimensiuni. Proiectul MOLAR D.E.3 propune pastrarea scarii imobilului, a specificului spatiilor interioare prin adapostirea unei functiuni care sa se adapteze natural in celule de apx. 15-20 mp – spatiile interioare tipice imobilului. Prin amenajare s-a urmarit eficientizarea spatiului interior cu modificari minore asupra structurii de rezistenta. Modificarile majore au constat in reconfigurarea compartimentarilor interioare si relocarea grupurilor sanitare si a bucatariilor, pastrandu-se coaja si respectiv circulatia verticala originara. Au fost reconsiderate punctele slabe anterioare ale constructiei: camerele insufient luminate si spatiile de tranzit ineficiente. Ca urmare amenajarea a vizat in primul rand amplificarea iluminatului natural prin desfiintarea zidurilor catre curtea interioara si crearea compartimentarilor neportante semitransparente. Intreaga interventie mizeaza pe caracterul introvertit al casei cu calcane si opereaza in interiorul acesteia lasand nealterata imaginea catre strada.
detalii proiect: [DE3] interior design-medical clinic. bucharest | crisan architecture
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2014): MOLAR D.E.3 – Reconversie imobil locuințe – clinică stomatologică (anuala.ro)
Proiectul Office XS propune pastrarea scarii imobilului, a specificului spatiilor interioare prin adapostirea unei functiuni care sa se adapteze natural in spatiile casei. Propunerea consta in amplificarea celor 2 apartamente existente, dezvoltarea acestora in sistem duplex, respectiv reconversia primelor etaje intr-un birou de mici dimensiuni. Amenajarea a urmarit eficientizarea spatiului interior asimiland zonele neamenajate de demisol si pod functiunilor. Interventia s-a dorit a fi cost-efficient, implicit cu modificari minore asupra structurii de rezistenta. Modificarile majore au constat in reconfigurarea compartimentarilor interioare si relocarea grupurilor sanitare si a bucatariilor, pastrandu-se coaja si respectiv circulatia verticala originara. Au fost reconsiderate punctele slabe anterioare ale constructiei: camerele insufient luminate si spatiile de tranzit ineficiente. Ca urmare amenajarea a vizat in primul rand amplificarea iluminatului natural prin desfiintarea zidurilor catre curtea interioara si crearea compartimentarilor neportante semitransparente. Intreaga interventie mizeaza pe caracterul introvertit al casei cu calcane si opereaza in interiorul acesteia lasand nealterata imaginea catre strada.
detalii proiect: [DE1] interior design-housing. bucharest | crisan architecture
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2014): Office XS – Reconversie imobil locuință (anuala.ro)
“Studiul de imagine arhitecturala” constituie un extras din “Studiul de solutii in vederea definirii conceptului arhitectural” pentru “Centrul International de Cercetari Stiintifice Delta-Dunarii”. Obiectivul studiului il constituie identificarea si definirea potentialului limbaj arhitectural contemporan raportat valorilor traditionale specifice zonei analizate. Redefinirea limbajului arhitectural si stabilirea raporturilor pe care acesta le determina contextual in raport cu valorile traditionale constituie premizele cercetarii propuse. Studiul de soluții urmărește obținerea datelor necesare pentru o evaluare complexă a factorilor determinanți în amplasarea, imaginea și funcționalitatea viitoarei resurse de cercetare la nivel european. Studiul de soluții propune analiza variantelor alternative și stabilirea viabilității unei posibilele modalități de organizare a viitorului centru. „Studiul de soluții în vederea definirii conceptului arhitectural” vizează de asemenea si criteriile generale legate de variantele optime de ocupare la nivelul terenului atât din punct de vedere al organizării funcționale cât și al dispunerii volumetrice a elementelor pe sit. Studiul își propune prioritizarea variantelor alternative de dezvoltare și definirea cadrului conceptual de referinţă a unei teme care să răspundă criteriilor de performanță specifice unui centru de cercetare la nivel internațional.
detalii proiect: TRADITION AND INNOVATION… AN APPLIED STUDY ON MICRO-VERNACULAR ARCHITECTURE | crisan architecture
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2014): Studiu de imagine Arhitecturală – Centru internațional de Cercetări Științifice Delta Dunării. (anuala.ro)
Într-o perioadă dominată de mass media şi aflată sub auspiciile globalizării, vechiul proces al învăţării prin observaţie si asimilare suferă un scurtcircuit puternic marcat de împrumutul elementelor decontextualizate. În acest context ne reîntoarcem asupra tradiţiei şcolilor europene de arhitectură de secolul al 19-lea, asupra fenomenului canonic al formării de-a lungul drumurilor. Educarea prin analiză estetică este deturnată în timp cu 100 de ani, reluând ca aplicaţie practică drumul lui Le Corbusier prin Italia. Workshop-ul VOR-ed se constituie ca o introducere in arhitectura universala, urmarind fizic urmele celebrului Voyage d’Orient din 1911, atestate de jurnalele arhitectului. Workshop-ul implementează observaţiile procesului estetic pe marginea caietelor sale de călătorie, reconstituind un traseu similar destinat practicii în deplasare a studenţilor arhitecţi aflaţi în anul 1 de studiu. Insistand asupra drumului prin Italia calatoria/ studiul care il fundamenteaza se opreste asupra obiectivelor arhitecturale care au influentat opera lui LC – descrise in celebrele caiete de calatorii: Pompei, Herculaneum, Napoli, Roma, Siena, Pisa, Vicenza, Venetia. Traseul reuneste monumentele, locurile care i-au schimbat perceptia influentand major prin reflexele teoretice arhitectura moderna si contemporana. Experienta este reluata din perspectiva studentilor aflati in primii ani de studiu, urmarind initierea perceptiei in baza mentiunilor arhitectului din jurnalele sale de calatorie Voyage d’Orient. Carnets. Note precum: comasarea volumelor in lumina, convexitate si concavitate in arhitectura, fereastra catre peisaj, devin cheile de citire ale peisajului architectural semnificant in spiritul directionarii viziunii arhitecturale, similar conditionarii prin care LC se autodetermina sa perceapa ratiunea de a fi a lucrurilor.
detalii proiect: Portfolio – culture reserve ngo
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2014): VO-R (traseu arhitectural activ). Studiu&workshop (1911-2014) (anuala.ro)