BAA 2014 AWARDS, Bucharest Architecture Annual Competition, Romania
AWARD NOMINATION
[VO-R] VOYAGE D’ORIENT RE-INTERPRETEE
NON-FORMAL HIGHER EDUCATION WORKSHOP
VO-R. – traseu architectural activ
Studiu & workshop [19112014]: Voyage d’Orient re- interprétée
location: Italy, Turkey, Greece, Romania
coordinator: ASOCIATIA CULTURE RESERVE
concept, lectureres: arch.Ana Maria Crisan, arch.Alexandru Crisan
EN:
Studiul carnetelor de calatorii ale lui Le Corbusier este o cercetare aplicata – VOR-ed-, desfasurata intre 2011-2014. Implementat in aprilie 2014 ca WORKSHOP in deplasare, studiul reia calatoria din 1911 si o recompune pe baza obiectivelor reinventariate in functie de relevanta observatiilor asupra jurnalelor. O serie de lucrari stau la baza analizei, abordand tematic: traseul din 1907 si 1911, descrierile din jurnale, tipologia crochiurilor si a adnotarilor, tipologia obiectivelor descrise, mecanica perceptiei arhitecturale, relatia obiectivelor observate cu lucrari realizate la maturitate de Le Corbusier, interconexiunile dintre acestea, reflexele teoretice ale jurnalelor dupa 1911, arealul Italian ca biblioteca vizuala activa.
Într-o perioadă dominată de mass media şi aflată sub auspiciile globalizării, vechiul proces al învăţării prin observaţie si asimilare suferă un scurtcircuit puternic marcat de împrumutul elementelor decontextualizate. În acest context ne reîntoarcem asupra tradiţiei şcolilor europene de arhitectură de secolul al 19-lea, asupra fenomenului canonic al formării de-a lungul drumurilor. Educarea prin analiză estetică este deturnată în timp cu 100 de ani, reluând ca aplicaţie practică drumul lui Le Corbusier prin Italia. Workshop-ul VOR-ed se constituie ca o introducere in arhitectura universala, urmarind fizic urmele celebrului Voyage d’Orient din 1911, atestate de jurnalele arhitectului. Workshop-ul implementează observaţiile procesului estetic pe marginea caietelor sale de călătorie, reconstituind un traseu similar destinat practicii în deplasare a studenţilor arhitecţi aflaţi în anul 1 de studiu. Insistand asupra drumului prin Italia calatoria/ studiul care il fundamenteaza se opreste asupra obiectivelor arhitecturale care au influentat opera lui LC – descrise in celebrele caiete de calatorii: Pompei, Herculaneum, Napoli, Roma, Siena, Pisa, Vicenza, Venetia. Traseul reuneste monumentele, locurile care i-au schimbat perceptia influentand major prin reflexele teoretice arhitectura moderna si contemporana. Experienta este reluata din perspectiva studentilor aflati in primii ani de studiu, urmarind initierea perceptiei in baza mentiunilor arhitectului din jurnalele sale de calatorie Voyage d’Orient. Carnets. Note precum: comasarea volumelor in lumina, convexitate si concavitate in arhitectura, fereastra catre peisaj, devin cheile de citire ale peisajului architectural semnificant in spiritul directionarii viziunii arhitecturale, similar conditionarii prin care LC se autodetermina sa perceapa ratiunea de a fi a lucrurilor. Calatoria se concretizeaza ca un proces complex de educare vizuala, urmarind formarea profesionala prin lectura arhitecturilor universale. Prin orientarea asimilării pe baza procesului de a vedea, a observa, a imagina, se doreşte directionarea procesului educaţiei către o asimilare activă şi o creaţie viitoare responsabilă. Workshop-ul aplicat se constituie astfel ca o poveste a celebrului drum, o poveste cu rădăcini în trecut şi reflexe în prezent, o poveste a obiectului arhitectural văzut dincolo de apartenenţa temporală a observatorului.
detalii proiect: Portfolio – culture reserve ngo
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2014): VO-R (traseu arhitectural activ). Studiu&workshop (1911-2014) (anuala.ro)