BAA 2012 PROJECTS, Bucharest Architecture Annual Competition, Romania
PROJECTS IN COMPETITION
architecture office: CRISAN ARCHITECTURE & ENGINEERING SRL
projects, concept design: arch.Alexandru Crisan, arch.Ana Maria Crisan
Proiectul a fost o provocare în termenii vecinătăților extrem de apropiate și a eficienței economice. Răspunzând problemei vizibilitățiii vecinătăților corpul se camuflează în spatele cojii care se închide și deschide acționată din interior – o piele în care deschiderile sunt dublate de obloane. Eficientizarea economică a fost în context un factor determinant în substratul camuflării: clădirea devine un corp cu pierderi minime de căldură prin raportul plin-gol, prin rezolvarea compactă, celulară la interior. Pe de altă parte limbajul fațadei a transformat limitarea economică într-un limbaj propriu, a acceaptat sistemul unic determinat: ferestrele sunt deopotrivă uși, închiderile intrepretând tipizarea ca un joc purtat între două elemente – uși franceze în două dimensiuni, tipice fațadelor zonei. Camuflarea percepută în sensul integrării cromatice determină monocromia corpului alb dar și individualizarea parterului „colorat”, fracturat astfel de restul ansamblului. În termenii lui Neil Leach din “C<AMO>UFLAGE”: „cameleonul utilizează modificările de culoare atât pentru a se pierde / amesteca într-un mediu în unele ocazii, cât şi ca să stea pe alţii. […] Prin urmare camuflajul acţionează ca un dispozitiv”, relaționând obiectul mediului dat prin intermediul reprezentării, prin integrare sau diferențiere. Fațada este în aceiași termeni planul în care camuflarea se produce. Camuflajul constituie un mod de simbolizare, o formă de conectivitate, o reinterpretare a limbajului elementelor în sensul echivalenței vizuale, a elementelor sensului comun. Imobilul de locuințe colective propus transpune în situ elementele specifice particulare ale adaptabilității la mediul destructurat al țesutului existent. Amplasat pe un teren a cărui formă geometrică constituie rezultatul unor împărțiri ineficiente repetate, cu o deschidere la frontul stradal de 8,5m, imobilul de locuințe colective este dezvoltat de-a lungul unei laturi pe lungime în baza constrângerilor vecinatatilor (calcan). Cele 5 etaje propuse, rezolvă în medie câte 4 apatamente pe etaj în jurul celor 2 noduri de circulație verticală, având o configurație flexibilă la interior, mizând pe pe scara compactă a locuirii. (regim de înălțime = P+5E, amprentă parter = 250 mp, suprafața construită desfășurată = 5750 mp)
detalii proiect: [S136] camouflage. residential | crisan architecture
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2012): Camuflaj (anuala.ro)
Concurs solutii Reabilitarea curtii Johannes Honterus, Brasov
detalii proiect: [H1] rehabilitation and planning of johannes honterus courtyard. brasov | crisan architecture
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2012): Concurs de soluții – Reabilitarea Curții Johannes Honterus, Brașov (anuala.ro)
Grupa mică are noi mascote – panouri interactive realizate din mdf sau forex. Modulorul are proporții similare copiilor, picioarele scurte, mâini lungi pentru a ajunge oriunde. Proiectul a fost inițial dezvoltat în cadrul propunerii de signalectică pentru expoziția FACES OF – ianuarie 2012, pentru Școala 64 din sectorul 2, București-, respectiv ulterior reluat și dezvoltat în direcția designului de obiect. Figurile inspirate de „celebrii arhitecți”, au devenit: personaje, panouri de expunere ale desenelor, suport grafic, sau elemente de mobilier aplatizate pe o direcție.
detalii proiect: [SMALL] modulorul pentru grupa mica | crisan architecture
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2012): Modulor pentru grupa mică (anuala.ro)
architectural workshop non-formal higher education
detalii proiect: Portfolio – culture reserve ngo
link proiect Anuala de Arhitectura Bucuresti (AAB 2012): Arca Nomad Turkey (anuala.ro)
That’s a subtle way of thikning about it.