[aalto] alvar aalto museum extension. finland

ALVAR AALTO Museum extension
International Contest: International Architectural Competition for an Extension between the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland
location: Jyvaskyla Ruusupuisto, Jyvaskyla, Finland


A link sometimes becomes the articulation that acts with modesty as a fluid architecture. A link sometimes materializes as a space DRAWN BY DYNAMICS: the dynamic of the art-in taking people, the dynamic of the light touching the landscape and dispersing into the Alvar Aalto built canyon along its natural curves. A link sometimes dreams to be ARCHITECTURE, architecture floating above the organically drawn landscape, an architecture PROTECTING A GAP between two buildings: Alvar Aalto Museum and Museum of Central Finland. The project aims to reassert the currently built configuration of both existing museums welded by a minimalist geometrically defined enclosure. The proposed extension airily lays and floats, accentuating the metaphysic relation between Alvar Aalto Museum and Museum of Central Finland. The rooftop, a simple minimal slab, acts as a horizontal connection, defining the contemporary interpretation of specific details of the Aalto architecture, formulating its iconic identity.

more details: http://crisanarch.ro/?p=3722


architects: crisan architecture; concept design: alexandru crisan, ana maria crisan; collaborators: ioana turcanu, delia prisecaru

jan 2016 / concept design / International Contest: Alvar Aalto, Jyvaskyla, Finland competitions, culture, public